Upozornění: “Mach” se rozhodně nepovažuje za mykologa ani odborníka. Berte jeho povídání a jeho recepty jako inspiraci. Pokud uvedenou houbu důkladně neznáte, rozhodně se do sběru, úpravy ani konzumace nepouštějte.

Houbařská sezona je v plném proudu a leckdo už neví, co s přinesenými úlovky…

Václavkový guláš

Václavka smrková je jednou z dominantních hub těchto dní, takže klasický václavkový guláš je nasnadě. Sbírejte pouze kloboučky mladých plodnic, které jsou vhodné např. i k nakládání do sladkokyselých nálevů. Nezapomínejte, že václavka (jako i další druhy hub) je za syrova jedovatá, takže je potřeba ji dobře povařit (min. 20 minut) a nejlépe slít vodu, ve které se vařila. A v lese si dejte pozor na záměnu s jinými houbami, vyrůstajícími v trsech z mrtvého dřeva. Většině z vás to jistě nehrozí, ale když vidím, že je možné zaměnit václavky za šupinovku kostrbatou (ta je naštěstí jedlá) nebo dokonce za jedovatou třepenitku svazčitou, tak je varování na místě ;o)

Recept na guláš tady nehledejte… na internetu jich najdete mraky a jistě si vyberete ten svému žaludku a kuchařskému umu nejbližší ;o)


Václavka smrková


Šupinovka kostrbatá – jedlá


Šupinovka kostrbatá – jedlá


Šupinovka kostrbatá – jedlá


Třepenitka svazčitá – jedovatá


Třepenitka svazčitá – jedovatá


Třepenitka svazčitá – jedovatá


Václavkový guláš


Václavkový guláš


Václavkový guláš

Houbové špízy

Jednoduše vezměte větší kousky oblíbeného masa, okořeňte oblíbeným kořením, napíchejte na špízové jehly na střídačku s bramborem, cibulí, špekem a velkými kusy očištěných libovolných hub, hoďte na plech s kouskem sádla, případně podlejte trošku vodou a upečte v troubě. Jednoduché jak volič Pitomia, ale chuťově dokonalé! ;o)

Se svolením autora převzato z webu http://www.jaroslavmachacek.com

Předchozí článek

VOLBY

Další článek

Přístav